DUS Architects, Amsterdam
DUS is een architecten bureau die zeer verschillende projecten ontwerpt. Van tijdelijke tot langdurige projecten. Ze hebben veel grote projecten hier werken ze met het hele team aan maar ze doen ook een aantal ‘kleinere’ projecten erdoor. Dit gaat dan ook wel om ‘tijdelijke’ projecten.
Wij hebben DUS Architects uitgekozen om daar meer informatie over te weten te komen omdat de projecten ons zeer aanspreken.
We werden gelijk nieuwsgierig naar de werkwijze van hun bureau. Dit omdat het hele moderne projecten zijn en zeer interessante concepten zijn.
Interview met Hedwig Heinsman van DUS Architects.
Is er veel vraag naar projecten met het thema ‘Food’?.
‘Ik denk dat dit onderwerp zeer in opkomst is en specifiek voor de ‘tijdelijke’ projecten. Wij vinden het als architect belangrijk om details tot in de puntjes uit te voeren. En bij tijdelijke evenementen hoort daar ook vaak eten bij’,
Welke doelgroep is er meestal voor deze projecten?
‘Dat is heel verschillend de projecten zijn van jong tot oud en van arm tot rijk. Het is echt voor iedereen. Het is voor de hele maatschappij, verder is eten natuurlijk een hele primaire manier om contact te maken met mensen’.
Hoe komen jullie aan deze opdrachten? Benaderen bedrijven jullie of hoe werkt dit?
‘Ook dit is heel verschillend, vaak is het de opdrachtgever of via-via’.
Hebben jullie ook projecten in het buitenland?
‘Ja we hebben steeds meer projecten in het buitenland. Deze zijn niet perse gericht op het thema ‘Food’. We zijn recent met een project bezig geweest in Rusland en zijn nu bezig met ideeën voor Parijs en New York’.
Hoe maken jullie reclame voor de evenementen?
‘ Dit hangt van het project af en natuurlijk van de opdrachtgever. We initiëren zelf ook projecten en daar zoeken we dan een geschikte opdrachtgever bij. Tijdens dit soort projecten zorgen we zelf dat de projecten bezocht worden’.
Ontwerpen jullie alles zelf voor de projecten met ‘Food’?
‘Ja, tijdens deze projecten ontwerpen proberen we zoveel mogelijk zelf te ontwerpen ..
Maken jullie de benodigdheden/ voorwerpen voor deze projecten zelf?
‘Ons bureau heeft heel erg een ‘hands on’ aanpak, dat betekent dat we altijd op een bepaalde manier meebouwen aan ons werk. De mate ervan hangt af van de schaalgrootte en planning. We zorgen dat er altijd ‘onze vingers in zitten’’.
Wordt zo’n project vaker uitgevoerd?
‘De projecten zijn vaak eenmalig en uniek omdat ze heel specifiek voor een locatie zijn ontworpen. maar sommige kunnen wel reizen en dit gebeurt steeds meer.
Hoeveel mensen werken aan zo’n project mee?
‘Dat is heel verschillend minimaal met zijn drieën maar soms wel met twintig personen, dit ligt aan de grootte van het project en in wat voor tijdsbestek ze gerealiseerd worden’.
Hoe wordt de taken verdeeld onder het personeel?
‘We zijn met drie partners, we werken gezamenlijk aan alle projecten. Er is meestal één iemand die de coördinatie doet. Wie dit doet hangt af van het type project. . Wanneer het een groot project werken we met het volledige team, dat bestaat momenteel uit zeven personen’.
Welke opleiding hebben de mensen gevolgd die hier aan mee helpen?
‘De meesten hebben aan de technische Universiteit Delft gestudeerd. We hebben ook interieurarchitecten die op de kunstacademie hebben gestudeerd. Het is handig wanneer mensen technische kennis hebben en ook bouwtekeningen kunnen maken’.
Hoe worden de projecten door het personeel ervaren?
‘Volgens mij wordt het als positief ervaren. We werken als architectenbureau veel aan langdurige bouwprojecten en dan zorgt dit soort kort durende projecten voor een goede dynamische afwisseling’.
Hoe reageren de bezoekers op de evenementen?
‘De bezoekers reageren positief, we zorgen dat er altijd iemand van ons bureau aanwezig is. Dit omdat we dan alles kunnen volgen en kijken of het allemaal goed gaat en bijsturen wanneer dit nodig is. Omdat we zelf aanwezig zijn kunnen we ook goed merken hoe de gasten hier op reageren. We zien evenementen echt als een manier om ideeën en ontwerpen tijdelijk uit te testen. Verder is het een goede manier om in contact te komen met mensen en heel plezierig om te doen’.
Hebben jullie nog tips voor ons als aankomend ‘ruimtelijk ontwerpers’?
‘Nou ik denk dat er in de toekomst veel werk is voor jullie als interieur ontwerpers. Er is namelijk al heel veel gebouwd in Nederland en er komt een duidelijke behoefte naar herbestemming van deze gebouwen.
Je moet passie hebben en duidelijk weten wat jou onderscheidt van alle andere ontwerpers. Wanneer je dit duidelijk hebt en goed kunt verwoorden zal dit alleen maar positief uitwerken. Verder is het goed om je te focussen op wat je écht leuk vindt!’
DINER A DEUX
Party cateringconcept for the Netherlands Architecture Fund
"ALL DETAILS CONTRIBUTE TO THE ARCHITECTURAL ATMOSPHERE"
Mug Dinner
Klant: Iittala, Finland
Programma: Lauch event
Locatie: Amsterdam, NL
Jaar: 2009
Project team: Hedwig Heinsman, Hans Vermeulen, Martine de Wit, Laura, Charlotte
Special
Dank aan: Roord Binnenbouw, Hartog Bakkers, de IJsfabriek, DJ collectief Miami Nice and Disco Excota, Finlandia Vodka
Link naar DUS Architects
www.dusarchitects.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten