Bezoek Woonbeurs Amsterdam 2011 & Meesterlijk, Design en Ambacht
Waarom bezoek aan deze twee beurzen? Wij hebben deze beurzen bezocht om inspiratie op te doen en om in contact te komen met ontwerpers, bedrijven zodat we verder komen in ons onderzoek.
Het is een ultieme kans om te zien wat er op dit moment op de markt is en zo je kennis te verbreden.
Tijdens deze beurs wordt ook veel werk tentoongesteld wat met het onderdeel ‘Food’ te maken heeft.
We hebben veel inspiratie op gedaan het viel ons op dat er erg veel met keramiek en glas wordt gewerkt. Het is heel veel handwerk wat het uniek maakt en zeer interessant . Ambacht staat zeer centraal in het onderwerp food. Dit is ook niet vreemd, want zou je naar het verleden kijken is het zeer duidelijk waarom het uit pure ambacht bestaat. Vroeger was dit zeker nodig om te overleven. Ze maakte in de middeleeuwen al eigen ‘gereedschap’ om hun voedsel te bereiden en eten. Nu is het de normaalste zaak van de wereld om je bestek uit de kast te nemen. Er is een overvloed aan ‘gereedschap’ om te eten etc. De uitdaging om het servies en bestek te produceren is sterk verandert door de eeuwen heen. Vroeger was het een eerste levensbehoefte en nu wordt het ook als luxe product gebruikt en gemaakt.
Er wordt tegenwoordig ook servies en bestek geproduceerd wat meer uit esthetisch oogpunt is ontworpen. Het functionele speelt een steeds mindere rol. Het is vaak van heel dun kwetsbaar materiaal, denk aan heel dun glas of keramiek.
Je durft het bijna niet te gebruiken om te eten.
Verder wordt er ook servies en bestek geproduceerd voor de functionaliteit. Hoe wordt het makkelijk om iets te eten wat met ‘gewoon’ bestek lastig is. Denk aan bijvoorbeeld een olijf lepeltje met bijpassend olijf schaaltje waar de lepel op kan blijven liggen en niet in de kom glijd.
Op de beurs ben ik verschillende ontwerpers tegengekomen die interessante projecten hebben gedaan met ‘food’. Ik heb twee verschillende ontwerpers uitgekozen ze hebben allebei een heel andere manier van werken. De projecten verschillen ook heel erg. Alleen het materiaal al is een wereld van verschil. Het is leuk om dit contrast te bekijken en te ervaren wat het materiaal doet. Allebei de ontwerpers gebruiken pure ambacht. Dit staat echt in het thema op dit moment.
Judith Bloedjes is een ontwerpster uit Leiden die ik tegen kwam op de beurs op de beurs in Amsterdam. Ze werkt veel met keramiek het materiaal in waarde laten wat voor haar heel belangrijk is. Ze richt zich op vaasjes schaaltjes verder doet ze ook veel sieraden. Ze combineert ook andere materialen in haar werk.
Hieronder zie je een aantal sfeerimpressies van Judith Bloedjes
HollandMania!
Performance HollandMania meisjes in Stedelijk
Museum De Lakenhal tijdens de opening van de
tentoonstelling in mei 2009.
De andere ontwerper die ik heb uitgekozen is Paul de Vries uit Schoonhoven. Hij heeft een heel andere manier werken. Dat is goed te zien in de vormgeving en het materiaal gebruik. Door het gebruik van het materiaal krijgt het een heel strakke uitstraling. Ook hier is te zien dat hij puur ambacht gebruikt.
Hieronder zie je een aantal sfeerimpressies.
Foto: Rob Glastra
Foto: Rob Glastra
Foto: Rob Glastra
Foto: Rob Glastra
Foto: Rob Glastra
Foto: Hans Hogervorst
Geen opmerkingen:
Een reactie posten